#fail

Gepubliceerd op 27 september 2023 om 19:20

Helaas gaat het zeker niet altijd perfect bij het maken van mijn creaties.

De eerlijkheid gebiedt dat het regelmatig serieus mis loopt ðŸ˜ģ

Bij het gieten, zijn het vooral de vochtigheid en de temperatuur die roet in het eten kunnen gooien, maar er zijn zoveel dingen die mis kunnen lopen.

Ik heb er vooral uit geleerd om niet meer 'effe te gaan gieten" en er vanaf nu altijd mijn tijd voor te nemen.

Wat kan er zoals mis lopen?

 

1. Door de vochtigheid kan er een lelijke waas op je werkje verschijnen, die je moeilijk weg krijgt. 

2. Door de hitte kan je tijdens het gieten een 'flash cure' krijgen, dan begint je epoxy te roken en hardt hij ineens héél snel uit

3. Luchtbelletjes: mijn ergste vijand! 

 

4. Vervelende beestjes 😠

Niets zo vervelend als je werkje willen ontmallen en een beestje erin te ontdekken... soms kan je het er nog uit frezen en een nieuwe laag gieten, maar soms is het helaas niet meer te redden. Ik weet niet waarom ze het zo aantrekkelijk vinden om net daar te gaan vertoeven, maar het wordt helaas hun dood en het moet een verschrikkelijke dood zijn...

 

5. Gekke reacties in de epoxy: het blijft een vloeistof en je kan niet voorspellen wat er gaat gebeuren, dus af en toe ontstaan er verrassingen...soms zijn ze niet zo heel aangenaam.

Zo goot ik onderzetters met zelf gedroogde bloemetjes, maar ze waren heel dun en fragiel en de resultaten waren absoluut niet wat ik in mijn hoofd had.

 

6. Glitters everywhere! Jazeker, ik heb mijn deel van gevallen potjes glitter al gehad 😁 Je kan dan alleen maar hopen dat het niet in een pas gegoten werkstukje terecht komt en dat je er nog wat van kan recupereren, maar je zal zeker en vast nog en tijdje glitter overal vinden. 

 

7. Foute verhouding: een beetje onoplettendheid en je bent helemaal fout aan het mengen.  Of je mengt gewoon net niet goed genoeg en alles is helemaal om zeep! Het blijft helemaal lopend en het is supermoeilijk om uit de mallen te krijgen en proper te maken. 

 

8. Slechte inschattingen 🙈 Ik heb eens verse rozen gekocht en de bloemblaadjes mooi gesneden om er dan sleutelhangers van de maken. Ik had ze niet gedroogd en was ook zo slim geweest om niet 1 sleutelhanger te proberen, maar een heel alfabet aan lettersleutelhangers! De volgende dag waren ze allemaal lekker bruin en kon ik de hele gieting weggooien.

Ook heb ik eens een mal willen maken van een beeldje, ik had er niet goed genoeg over nagedacht en het beeldje kwam gewoon terug bovendrijven, maar ik kon het niet meer rechttrekken en heb de volledige mengeling silicone ter waarde van 66 euro helemaal verspild.

Maar ondanks de fails, ben ik zo blij als er iets lukt, zelfs al komt het er niet helemaal uit zoals ik het in mijn hoofd had.

Soms haal ik iets uit de mal en slaak ik een zucht van opluchting, soms kijk ik zelfs met open mond naar het resultaat en regelmatig roep ik uit: waw, da's mooi!

Ach ja, soms moet je jezelf ook een pluim durven geven ðŸŠķ

 

Het spannendste is iets op bestelling maken, want je wil echt voldoen aan de verwachtingen en hoopt dat je niet teleurstelt... dus het is altijd even adem inhouden en hopen dat dit het is wat ze in gedachten hadden ðŸĪž

 

Als het even niet lukt, of niet dadelijk lukt: vooral niet opgeven, want falen hoort erbij en je leert er ook zoveel uit.  Ik heb de afgelopen 2,5 jaar zoveel geleerd door uit te proberen, maar ook van mijn 'peers'. 

De volhouder wint 💖

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.