Ik wil starten met epoxy. Wat heb ik allemaal nodig?

Gepubliceerd op 10 september 2023 om 15:00

Deze vraag zie ik echt zo dikwijls passeren op de sociale media en het is er echt geen waar je eens snel even op antwoordt.

 

Het begint allemaal met een experiment en voor je het weet, puilen je kasten uit met materiaal.

 

Mijn werkruimte werd al 2X uitgebreid en ik moet regelmatig grote opkuis houden, maar ik ga proberen op te sommen wat een Resin Artist allemaal nodig heeft en dan probeer ik wel bij de basis te blijven, want als je eraan begint, merk je dat je wel erg 'obsessed' wordt en ineens met overvolle kasten en lades zit.

 

1. Om te mengen

 

Allereerst heb je uiteraard je epoxy nodig, hier zijn heel veel verschillende soorten in, ik raad aan bij een kwaliteitsvolle leverancier te kopen, uit veiligheid.

Ooit begon ik met kant-en-klare UV hars, maar die schoof ik snel aan de kant toen ik de 2-componenten probeerde. Het vraagt misschien iets meer geduld, maar de mogelijkheden zijn zoveel uitgebreider en de resultaten zoveel mooier en van betere kwaliteit.

 

De 2-componentenhars wordt in een bepaalde verhouding gemengd, deze vind je op de verpakking, of in de handleiding. Je gebruikt hiervoor een weegschaal en gaat minutieus te werk.

Bij de meeste leveranciers verkopen ze ook plastic mengbekers, ik heb ook wegwerpbekers van karton, omdat ik regelmatig met kleine hoeveelheden werk.

Om te mengen gebruik ik houten stokjes, verkrijgbaar in de hobbywinkel, meestal heb je er voor een klein prijsje lekker veel. Er bestaan ook siliconen stokjes, die zijn ook makkelijk en herbruikbaar, maar iets duurder in aankoop.

 

2. Om je te beschermen

 

Er zullen zeker en vast Resin Artists zijn die zweren dat je een gezichtsmasker met ventilatie moet gebruiken, ik doe dat dus niet.

Ik werk in een goed geventileerde plaats en met epoxy zonder geuren.

Wat je zeker wel moet gebruiken, zijn Nitril handschoenen! Geen Latex, hier komt het product nog door en kan je verschrikkelijke allergische reacties door krijgen. Wrijf dus ook nooit met je vuile handschoenen in je gezicht... neem het aan van een ervaringsdeskundige :-)

 

Zorg voor krantenpapier of plastic om je werkplek te beschermen en oude kleren of een werkoverall, probeer niet te morsen, epoxy gaat er echt niet meer uit.

Om kleine druppels hele snel op te vegen (van de vloer of tafel), gebruik ik vochtige doekjes met alcohol. Deze gebruik ik ook om de plastic bekers schoon te maken, soms in combinatie met alcoholspray en ook om - zelfs al wordt het afgeraden - mijn mengstokjes schoon te maken en later te hergebruiken.

Silicone matten zijn ideaal om op je werkplek te gebruiken, mocht je mal dan overlopen, kan je dit zo nog verwijderen de dag erna, zonder schade.

 

3. Om te gieten

 

Mallen! Dat is natuurlijk redelijk vanzelfsprekend... maar ook hier: het wordt een obsessie!

Mallen zijn er in alle mogelijke vormen, in alle prijsklasses.

 

Zelf heb ik zowel de goedkopere standaardmallen, als handgemaakte mallen, door echte kunstenaars gemaakt! Voor deze laatsten betaal je iets meer, maar de levensverwachting is ook langer.

Je moet er rekening mee houden dat de standaardmallen maar maximum een keer of 10 (echt maximum!) meegaan.  Van zodra ze 'verslijten', worden ze dof en verliezen ze hun vorm.  Als je merkt dat je werkje dof wordt, terwijl dat voordien niet was, dan ligt het dus daaraan en wordt het tijd om je mal te vervangen.

 

4. Om te kleuren en decoreren

 

Dit is een categorie waar je je dus makkelijk in laat vangen :-)

Voor je het weet, denk je bij alles 'dat kan ik ingieten' en loop je de plaatselijke hobbywinkels buiten met je handen vol glitters en andere decoratie.

 

Allereerst zullen we het over de pigmenten hebben. Er zijn transparante kleurstoffen, parelmoerkleurtoffen, micapoeders en pigmentpasta's.

Sommigen durven weleens acrylverf gebruiken, dat experiment ga ik niet aan, het water in de verf zorgt voor problemen met de epoxy, dus je moet echt wel de goeie verf hebben dan. 

 

Transparante kleurstoffen: vloeibaar en in flesjes om te druppelen, geven een mooi transparant kleurtje

Parelmoer kleurstoffen: vloeibaar en in flesjes om te druppelen, geeft een mooie parelmoerglans.  Door weinig te gebruiken, blijft het ook een beetje transparant.

Micapoeders: in poedervorm, naar keuze te gebruiken, uiteraard niet teveel, zodat je epoxy nog kan uitharden. Ze hebben een hele mooie glinstering en geven een speciale uitstraling aan je werkje.

Pigmentpasta: een pasta die mooie egale en ondoorzichtige kleur.  Je hebt er echt maar weinig van nodig, bij teveel zal je werkje plakkerig of flexibel blijven.

 

En dan de decoratie...

Hieronder vallen ongelooflijk veel soorten: van glitters, tot bloemetjes, schelpjes, pareltjes...je kan het zo gek niet bedenken, of je kan het ingieten :-)

Bij de aankoop en gebruik van glitters en andere decoratie, moet je er rekening mee houden dat ze naar onder zakken.  Als je dus een mal hebt in spiegelbeeld, zal het zakken naar de 'voorkant' van je werkje, heb je eentje die niet in spiegelbeeld is, zal het aan de 'achterkant' of 'onderkant' zitten.

Een kleine tip die je misschien veel frustratie zal besparen bij je eerste experimenten :-)

 

Misschien nog een tip - omdat de vragen regelmatig komen: foto's kan je niet ingieten zonder 'bescherming'. Deze moeten dus eerst geplastificeerd worden, dit om te voorkomen dat de inkt zou uitlopen.

Ook bloemetjes: leuk als je ze zelf plukt, maar zorg eerst dat ze helemaal droog zijn.

 

5. Om schoon te maken

 

Tuurlijk wordt het soms een geknoei, de ene keer wat meer als de andere, maar als je goed beschermd bent en ook je werkplek 'ingepakt' hebt, kan je er zonder teveel eeuwige vlekken vanaf komen.

 

Zoals ik eerder al zei, zijn de siliconen matten een zaligheid om op te werken: niet alleen qua antislip, ook na het gesmos!

Ik gebruik bepaalde vochtige doekjes met alcohol om mijn werkplek geregeld schoon te vegen, maar ook om mijn handen (met handschoenen) af en toe af te vegen, of de mallen even onder handen te nemen...maar ook om de plastic bekers en de mengstokjes schoon te maken en later te hergebruiken. Met een alcoholspray en wat keukenrol gaat het ook.  Let op: dit is enkel als de epoxy niet uitgehard is of te stroperig is geworden!

Het moet dus wel dadelijk gebeuren als je gegoten hebt.

Uiteraard, na een aantal keer hergebruik, gaan ze ze vuilbak in.

 

Ik onderhoud mijn mallen goed, ik zorg dat alles wat over de rand gaat, of er teveel overloopt, mooi opgeveegd wordt met zo'n doekje.  Ik zie soms mensen die hun mallen bijna helemaal onder gooien en erna met de uitgeharde epoxy opnieuw gebruiken, dat kan, maar ik heb een hekel aan vuil materiaal, dus ik probeer te te onderhouden en hun levensduur zo een beetje te verlengen.

6. Om op te bergen en te verpakken/verzenden

 

Mijn hobby liep dus serieus uit de hand en mijn collectie was op een bepaald moment zo groot dat ik een degelijk opbergsysteem moest hebben.

Ik heb alles per soort gesorteerd in transparante bakken met deksel, die ik dan ook gelabeld heb, om het mezelf makkelijk te maken. Dit bleek dan ook veel handiger te zijn als ik eenmaal marktjes ging doen.

 

Om mijn pakjes te verzenden, heb ik wel nagedacht over het 'uitpakmoment' voor mijn klanten en ik wil dat moment ook zo speciaal en aangenaam mogelijk maken.

Ik heb dus gezorgd voor zakjes, verzenddozen, schuimfolie, sluitstickers, bedankkaartjes, zijdepapier... en regelmatig neem ik dat proces nog eens onder de loep om te kijken of het nog beter kan.

 

7. Om te werken

 

Misschien had ik ermee moeten starten, maar het leek zo vanzelfsprekend: de werkplek.

Ik startte ooit in de keuken, met kant-en-klare UV hars en een UV lampje dat ik nog had, op een velletje keukenpapier en het is gevorderd naar een aparte werkplek, die intussen al 2x uitgebreid werd...

Je hebt een ruimte nodig waarin je kan werken, dat lijkt vanzelfsprekend, maar is het soms niet.

Deze ruimte moet goed geventileerd zijn, maar de temperatuur en de vochtigheid moeten ook helemaal onder controle zijn.

Je kan dus niet in een tuinhuis gaan zitten...helaas.

 

Als er rondvliegend stof of haren van huisdieren zijn, dan komen die in je werkje terecht, leuk als je iets voor jezelf maakt, met een aandenken van je lieve hond of kat, maar niet als je op bestelling werkt.

Het liefst dus een ruimte voor jezelf - no trespassing allowed :-) - waar je rustig kan focussen en creëren.

 

8. Allerlei andere accessoires

 

Het zijn er teveel om op te sommen en het hangt ook van de producten af: welk materiaal heb je nog nodig om af te werken?

Maak je juwelen? Dan heb je tangetjes, ringetjes, oorhaakjes, sleutelringen., handboortjes...nodig

Maak je grotere items? misschien kan je dan wel een afbraammesje, schuurpapier, polijstpasta, wax...gebruiken

 

Ook de multitool en heatgun zijn een nice-to-have.

 

Je begrijpt nu vast en zeker wel waarom mijn kasten uitpuilen en mijn werkruimte al een paar keer moest aangepast (lees: uitgebreid) worden :-)

9. Tot slot

 

Ik heb bewust gekozen om geen merken of winkels en leveranciers te vermelden, omdat ik dit artikel op eigen houtje schreef en niemand wil bevoor- of benadelen.

Mocht je toch vragen hebben, over materialen, merken, webshops... contacteer me gerust.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.