Voorbereiden voor een marktje

Gepubliceerd op 3 september 2023 om 14:01

Nadat ik mijn zaak begonnen was, liep mijn collectie handgemaakte spullen al snel uit de hand en kreeg ik bij toeval een aanbieding om een leuke kunst- en ambachtenmarkt te gaan doen.

Op het eerste marktje dat ik deed, was al een kraampje voorzien, met dakzeil, dus dat kwam goed uit, want ik was zelf niet echt voorzien op marktjes doen.

Toen dat zo leuk bleek om te doen en ik besloot meer marktjes te gaan doen, ben ik me uiteraard iets meer gaan voorbereiden.

Ik deel hieronder graag enkele tips om je goed te organiseren en voor te bereiden op deze supergezellige marktjes.

 

 

1. Zorg voor de juiste vergunningen en kijk uit naar de marktjes waar je wil staan

 

Voor sommige marktjes heb je een vergunning nodig, of zoals het hier genoemd wordt: een leurderskaart.  Er zijn allerlei regelgevingen rond, dus bevraag je goed, zodat je zeker niet in de problemen geraakt.

Zelf heb ik een btw-nummer en ook een leurderskaart, deze is levenslang geldig en kan in de toekomst alleen maar mogelijkheden scheppen.

 

De juiste marktjes vinden is natuurlijk ook een belangrijke tip, je wil graag ergens staan waar mensen niet komen voor de goedkoopste spullen, maar jouw handgemaakte arbeid appreciëren.

Er bestaan op Facebook groepen waar mensen hun marktjes komen promoten, een voorbeeldje hiervan is 'Ambachtenmarkten'.

Sta je liever op een rommelmarkt, wil je enkel Kerstmarktjes doen of andere soorten markten? Kijk dan zeker uit in je eigen regio om te starten.

Meestal vragen ze je het jaar erna opnieuw en hoef je daar zelf niet meer naar te zoeken.

 

2. Ga na welk materiaal je nodig hebt

 

Ga je enkel op marktjes staan waar kraampjes voorzien worden of heb je zelf tafel en stoelen of een tentje nodig?

Zelf heb ik geïnvesteerd in een easy up tentje van 3x3m, ideaal voor winter en zomer en relatief makkelijk op te zetten en op te bergen.

Ook heb ik - voorlopig - 2 inklapbare tafels, 2 klapstoelen en tafellakens die bij mijn huisstijl passen.

Voor mijn oorbellen heb ik samen met mijn man displays gemaakt, voorzien van mijn logo. Kwestie van een mooi geheel te hebben als klanten mijn kraampje bezoeken.

 

Ik had op voorhand ook al bedacht of ik speciale acties of marktprijzen zou voorzien en maakte leuke prijskaartjes, ook weer met mijn logo en plastificeerde ze, zodat ze niet alleen weerbestendig zijn, maar ook makkelijk mee opgeborgen worden, zonder kreuken of scheuren.

Op marktjes hanteer ik speciale prijzen, dat is voor mijn klanten een meevaller, maar ook makkelijk voor mezelf om te tellen :-)

 

Om alles op te bergen en te vervoeren, ben ik langs gegaan bij de ons wel bekende 'A'winkel.  Persoonlijk vind ik de transparante opbergboxen met deksel supermakkelijk! Ik sorteer er mijn spulletjes per soort in en heb ze ook gelabeld, dat bespaart me het geheugenwerk als ik mijn kraampje weer opruim.

Een rolwagentje zou dan ook heel goed van pas komen, soms moet je iets verder parkeren en is het best wel een werkje om alles heen en weer te dragen. Dat staat momenteel nog op mijn verlanglijstje :-)

3.Hou je oren open voor feedback en tips voor de toekomst

 

Natuurlijk is het heel fijn als mensen je complimenteren met je werk, daar doe je het uiteindelijk ook voor (en voor klanten), maar soms kunnen wederkerende vragen je een opportuniteit bieden.

Stellen klanten je regelmatig dezelfde vraag, waar je op dat moment niet aan kan voldoen? Dan kan dit een kans zijn om je aanbod te herzien of uit te breiden, binnen de mogelijkheden natuurlijk.

Ik kreeg bijvoorbeeld regelmatig de vraag of ik ook oorclips had, die had ik thuis wel liggen, maar ik had geen collectie bij op de marktjes en zelfs niet in mijn webshop.  Na een tijdje heb ik dan ook besloten een kleine collectie aan te leggen met alleen clips, want klanten willen uiteraard graag ter plaatse die oorbellen meenemen en hebben weinig aan het feit dat de mogelijkheid er wel is, maar dat ze er extra moeite voor moeten doen.

Voor marktjes op evenementen kan je soms je aanbod een beetje 'aanpassen' aan het publiek.  Gaat het bijvoorbeeld over een evenement waar veel kinderen aanwezig zijn? Dan kan je een grabbelton voorzien, of Mysterie boxen.

Op Kerstmarkten komen mensen voor cadeaus, maar ook voor kerstdecoratie.

 

4. Have fun!

 

Geniet ervan! Je bent hier om je product te verkopen, maar ook om je trots te tonen, om jezelf te promoten en om mensen blij te maken.

 

Tot slot: er zullen altijd mensen zijn die jouw product niet leuk vinden en dat ook laten merken of gewoon zeggen.  Laat je hierdoor niet ontmoedigen, dat zijn niet je klanten. Zolang je zelf achter je product staat én dat ook uitstraalt, zullen de positieve vibes zeker en vast op je afkomen!

 

Veel succes!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.